מחקרי שוק

איך עושים מחקר שוק?

בין אם בחרתם להתרחב לשוק חדש או שאתם רוצים לבחון את פוטנציאל השוק של המוצר שלכם, אתם נדרשים למחקר שוק מקיף, שיאפשר לכם למקד את המאמצים המוגבלים שלכם, לייצר ציפיות להיקף ההכנסות לסמן את נתח השוק אותו אתם חותרים לתפוס.

מחקרי שוק, שמנהלים אותם נכון, אמורים להוות עבורכם, בסופו של התהליך, את לפיד האש שלאורו אתם צועדים. מחקר השוק אמור לשקף לכם את שווי השוק, מי השחקנים הנוספים שנמצאים שם, איך הם מתנהגים ומבודלים אחד מהשני, למה השוק הזה צמא, האם יש מקום לחדשנות בתוכו, האם צפוי לגדול או אולי לקטון ועוד. מחקר שכזה יאפשר לכם לזקק את הסיפור הייחודי שלכם, לאפיין את המוצר שלכם בצורה מדויקת יותר וזאת רק כאשר ביצעתם ניתוח מדויק לשוק מוגדר וברור שבו אתם רוצים לשחק.

כדי לבצע מחקר שוק בצורה מדויקת, ריכזנו עבורכם מספר טיפים שיאפשרו לכם לקבל תמונת מצב אודות השוק שלכם:

מקורות

אנו חיים בעידן של המון מידע. האתגר היום הוא לדעת להגיע למידע איכותי שעליו תבססו את הנחות היסוד שלכם. אפשר לומר באופן כללי שישנן מקורות מידע רחבים שרלוונטים עבור הרבה שווקים, אלו בד"כ העיתונים הכלכליים הבינלאומיים, מקורות מגופים כמו OECD, אוניברסיטאות מובילות. אולם לשווקים ספציפיים יש מקורות ספציפיים אותם תצרכו לאתר. איתור כזה יעשו בשיטת המשפך, להתחיל חיפוש רחב, ולהתחיל לצמצם לאט לאט. תצטרכו לאתר את הטרמינולוגיה המדויקת, לבחון את עדכניות החומר ואת המקורות מהם נאסף המידע שעומד מולכם. ככה תוכלו לדעת את מהימנותו ולהבין האם קיבלתם מענה מדויק לשאלת המחקר שלכם או לא ואתם נדרשים להעמיק בחיפוש.

חשוב לציין כי ייתכן ותמצאו שוני בנתונים בין גופים שונים מובילים. עליכם להבין מה מתודולוגיית האיסוף שהייתה אצל כל גוף כדי לעמוד על מהות השוני בנתונים.

ניתוח מתחרים

חלק מהותי ביותר הוא לזהות את המתחרים שלכם ולאפיין אותם. במידה ולא מצאתם כאלה, יש 3 אופציות:

  1. לא חקרתם מספיק טוב
  2. השוק שלכם לא מאוד מעניין במונחים עסקיים ושחקנים אחרים בוחרים לא להיכנס אליו
  3. אתם עליתם על משהו חדשני ומהפכני ביותר שהאנושות לא שמעה עליו 😊

 

מחקרי שוקהיכולת שלכם לזהות נכון את המתחרים הוא להתחיל לשחק עם המונחים שלמדתם שמאפיינים את השוק שלכם בטיפ מספר 1. ולהתחיל לאפיין את השחקנים השונים לפי חתכים רלוונטיים עבורכם, בתחילה היינו ממליצים לגבש טבלה, אותה תדרשו למלא בעצמכם. למשל אתם שחקן בתחום ה-Foodtech. ורוצים ללמוד על השחקנים השונים. לצד כל חברה שתאתרו בתחומכם, רשמו את החתכים הרלוונטיים עבורכם: כמה החברה גייסה, באיזה שלב פיתוח, מי הלקוחות המרכזיים, באיזה שווקים גלובליים היא ממוקדת, לאיזה ורטיקל בתחום ה-Foodtech היא שייכת, מאפיין מבדל למוצר, מי המשקיעים בחברה וכד'.

בלא מעט שווקים יעשו לכם קיצורי דרך, בדמות מיפוי אקו סיסטם (כמו שתוכלו למצוא ב-CB Insight בעולמות הטכנולוגיה).

בסיום תהליך זה, תוכלו להבין את מקומכם ביחס לשוק ע"י ביצוע השוואה מקיפה שלכם ביחס לחתכים שחברתם: תוכלו לזהות ולהשוות האם מרכיבי החדשנות שלכם רלוונטיים? האם אתם משחקים במגרש הנכון? זמן תהליך מכירה ממוצע? מי הלקוחות המובילים של המתחרים שלכם? האם מרכיבי הבידול שלכם בשוק נכונים? ועוד. במצב כזה גם תוכלו לקבל אספירציות בנוגע להמשך דרככם, ולזהות מקומות שאולי לא שיחקתם בהם עד עכשיו והם רלוונטיים עבורכם.

עיצוב האסטרטגיה שלכם

כאשר אספתם את המידע, ביססתם כל חלק ממנו, בדקתם את מהימנותו וכמה הוא תקף עבורכם, עכשיו השלב לבנות את אסטרטגית השוק שלכם. עכשיו צריכים לזקק את החומרים לשורות תחתונות הבאות:

  • מה פוטנציאל השוק הריאלי
  • תהליכי המכירה
  • פרופיל הלקוחות
  • הבידול המוצרי
  • עלות המוצר
  • תהליכי חדירה לשוק (GTM)
  • שותפים פוטנציאלים
  • התאמות מוצריות נדרשות בטווח קצר וארוך
  • מגמות עתיד של השוק
  • אתגרים
  • הזדמנויות
  • חולשות שלכם בשוק (ואיך אתם מתכוונים להתמודד איתם)

 

בשלב זה אנו ממליצים גם לאפשר לעצמכם לאסוף את מירב התובנות לכדי פעולות מעשיות, ליצר תכנית עבודה פרקטית לטווח קצר, בינוני וארוך המחולקת לפי שדות העשייה שלכם בחברה (שיווק, פיתוח, מכירות וכד'), ולהגדיר דד-ליין ואחריות לכל סעיף שהבנתם שדורש טיפול.

למידע נוסף וקבלת ייעוץ אסטרטגי מקצועי הקליקו לעמוד הבית